Viby Friskoles anbefalinger til kost
God mad og drikke er forudsætningen for en vellykket skoledag. Det giver kræfter og energi til sociale aktiviteter samt forbedrer indlæringsevnen. Forældrene har ansvaret for børnenes ernæring og for de kostvaner, som barnet udvikler. Da børn tilbringer en stor del af deres vågne timer i skolens regi, er det af stor betydning for skolen, hvad børnene spiser og drikker, og derfor har skolen en holdning til, at børn skal have sunde og variererede madpakker. Det er imidlertid forældrenes valg, hvad de giver deres børn med i madpakken, men skolen tillader sig at komme med nogle anbefalinger.
- alle børn forventes at møde undervisningsparate med god morgenmad i maven
- alle børn medbringer madpakke – også overbygningen
- alle børn medbringer en drikkedunk, så de kan drikke vand i løbet af dagen.
- skolen tilstræber at servere sundt, grønt og varieret i sfo og klub
- det er i orden at medbringe boller, frugt, kage eller andet lækkert til fødselsdage eller andre helt særlige lejligheder, som kan anvendes til uddeling i klassen
Mad i frikvarterer
I 10-pausen har børnene mulighed for at tage en mad, så de dagen i gennem kan være klar til undervisning, samvær og leg.
Der er hver dag spisepause for børnene fra kl. 11.35-11.50. Deltagelse i spisning er obligatorisk og foregår for 0. – 6. klasse normalt i klasserne sammen med en lærer. Det samme gælder tre gange om ugen for 7., 8. og 9. klasse. Klassens lærere opfordres til at lave aftaler med venskabsklasser om at spise sammen en gang i mellem. Spisefrikvarteret er en pause og en samling. Der lægges vægt på at alle børn får mulighed for at spise den medbragte mad i ro og mag. Børnene kan kun forlade skolen i pauserne, hvis de har en helt særlig grund og en aftale med en lærer om dette.
Selvom det alene er forældrenes ansvar at sørge for, at børnene får sund og nærende kost, har skolen dog ansvar for at reagere, hvis enkelte børn ikke spiser godt og rigtigt, men det vil til hver en tid være en individuel vurdering, hvornår dette behov opstår. Dette vil ske i en respektfuld dialog og oftest i samarbejde med sundhedsplejersken.
SFO
I morgen SFO serveres der morgenmad mellem 6.45-7.30. Måltidet består af forskellige morgenmadsprodukter og nogle dage lidt brød eller knækbrød. I eftermiddags-SFO er der café fra ca. kl. 14.00 til ca. kl. 14:30, hvor børnene bliver tilbudt et let mellemmåltid. Der er ofte frugt eller grønt og brød af forskellig slags med eller uden pålæg. Caféen er et frivilligt tilbud til alle børn i SFO’en. Er der klasser, der har senere fri end 14.30 gemmes dele af eftermiddagsmåltidet til denne klasse. Ved højtider, særlige lejligheder og i ferieperioder serverer sfo’en også søde sager; kage, popcorn, varm kakao, is eller lign. Ansvaret for, at børnene får dækket særlige kostbehov, påhviler barnets forældre.
Klub
I Klubben holdes der fælles samling mellem kl. 14-14.30, hvor der serveres et let mellemmåltid. Det er frivilligt, om børnene ønsker at deltage i samlingen. Dog skal alle børnene deltage de gange, hvor der samtidig afholdes børnemøde. Ved højtider, særlige lejligheder og i ferieperioder serverer klubben også søde sager; kage, popcorn, varm kakao, is eller lign. Ansvaret for at børnene får dækket særlige kostbehov, påhviler barnets forældre.
Madkundskab og anden undervisning
Undervisningen i madkundskab lever op til folkeskolens mål for faget.
Eleverne skal tilbydes kendskab til:
- Mad og måltider
- Ernæring og sundhed
- Fødevarer og håndværk
- Forbrug, miljø og ressourcer
- Hygiejne
I madkundskab skal de grundlæggende kundskaber i hvert af de fem områder udvikles. Øvrige fag inddrages i ernæringslære i det omfang det er muligt, til understøttelse af elevernes forståelse.
Januar 2024